zondag 21 maart 2010
















De ECHTE finish bereik je nooit met web 2.0!!!

Yes, the finish!!!!!!!!

Nou, ik heb mezelf echt een schouderklopje gegeven hoor!
Het heeft best veel tijd en inzet gevraagd maar ik heb er zeker geen spijt van. Veel geleerd over de toekomst van de bibliotheek en mogelijkheden op het web die weer toepasbaar zijn in bibliotheken. Een favoriet "ding" voor het werk in de bieb heb ik niet. Voor mezelf vond ik het met muziek bezig zijn wel het leukst.

Nu ben ik alleen blij dat ook "ding"23 af is en het voorjaar eraan komt en ik lekker met een boek buiten kan zitten,al zal ik later zeker nog verder gaan met het ontdekken op het web en met mijn blog.

Mijn gedachten over de toekomst van de bibliotheek

Gebruik geen technische vernieuwing puur omwille van de techniek. Nieuwe technologie alleen om diensten aan gebruikers te verbeteren - geen flauwekul toevoegen. Bundel catalogi, zorg dat gebruikers (o.a. via RSS) op de hoogte blijven van nieuwe aanwinsten/ontwikkelingen op hun interessegebied. Vanwege internet bevindt veel van de beschikbare kennis en informatie in de wereld zich niet langer in de bibliotheek maar daarbuiten "IN THE CLOUD". D.m.v. RSS en Tagging komt informatie op maat gefilterd automatisch naar je toe via WEB 2.0.


Al met al ben ik de laatste maanden aardig bezig met de toekomst van de bibliotheek en blijk ik er wel degelijk een mening over te hebben.

Toekomst van Bibliotheken

Openbare bibliotheken hebben nog steeds grote plannen met de bibliotheek catalogus. B.v. 1 gezamenlijk bibliotheekportal. Daarop krijgen gebruikers een eigen pagina, 1 zoekfunctie voor alle collecties en de mogelijkheid om widgets aan te maken op b.v. Hyves. Een begin hiervan is b.v. "Zoek een Boek" = een landelijke reserveerdienst.
Lybrarything is zo'n catalogus maar het is een sociaal netwerk van boekenliefhebbers en geen bibliotheekcatalogus. De komst van internet heeft er voor gezorgd dat gebruikers steeds minder afhankelijk van instituten wat betreft het zoeken naar en vinden van kennis en informatie. Informatieuitwisseling over media gaat steeds meer via sociale netwerken zoals Ning, Hyves, Facebook, Twitter, Weblogs. In de toekomst zoekt de gebruiker via IGoogle (= gepersonaliseerde Google) en vindt resultaten dankzij het aan Google gekoppelde wereldwijde bibliotheeksysteem: WEB 3.0.

zondag 14 maart 2010

van Thesaurus naar Aquabrowser



Na weer heel veel lezen, bekijken, en doen heb ik via de Openbare bibliotheek A'dam en My Discoveries de lijst met toegevoegde boeken bekeken en het laatste boek van Camilla Lackberg toegevoegd en van tags voorzien. Met My Discoveries werk je mee aan een interactieve database en kun je tags, scores en recencies toevoegen aan materialen en lijsten maken voor anderen en zo ontstaat er een groter aanbod aan informatie. Later kwam ik er achter dat dit ook via onze catalogus kan. Dus ver weg begonnen en dichtbij gestopt. Bij de woordenwolk van aquabrowser staan soms wel heel raadselachtige tags. Verder kun je door alles te verfijnen wel snel bij het gevraagde onderwerp komen.

Social Music





Lekker muziekje luisteren! Drie widgets gemaakt van MIJN muziek. Gaaf dit gedoe met muziek. Bij Last.fm kun je lekker soortgelijke artiesten opzoeken... wie weet wat je tegenkomt (nieuwsgierig) en bij Grooveshark is er de mogelijkheid om een nummer plugged,unplugged of voor een versie met andere artiesten te kiezen. Meerwaarde voor de bieb? Misschien net als bij roman-advies, soortgelijke schrijvers vinden. Nu dan artiesten en/of muziek.

donderdag 25 februari 2010

Beetje veel van het zelfde



Alle genoemde sites bekeken..... komt toch allemaal op het zelfde neer! Stukjes schrijven en delen met anderen! En dat hebben we al heel veel gedaan. Toch wat bevindingen: Hyves vind ik echt wat voor de jeugd. Idee!!!! Hyves op onze bibliotheeksite? Nog wat verder gekeken bij hyves groepen en dan is er de keuze: Digitale bieb of Biblotheek waar je mensen uit de bibliotheekwereld kunt ontmoeten.Sommige sites openen niet met de code van 23dingen: My Space en Facebook. Via de site OCLC The World's libraries Connected wilde ik naar Picarta maar daar had ik ook een wachtwoord voor nodig??? Op het laatst nog bij Sociabel.nl gekeken via code 23dingen en daar was ik voor het eerst (denk ik) In ieder geval zijn er geen berichten/aktiviteiten vermeld. Ook nog bij het sociale netwerk van 23 dingen gekeken
Iemand had daar een NING over dyslexie geplaatst.Zoiets heeft wel zin. (denk ik).

http://www.librarything.nl/addbooks

Alles van Library Thing doorgenomen. Wel ontdekt dat de site Mijn Boekenplank verwijderd wordt en dan overgaat in Boekensalon.nl. Mijn Boekenplank.nl ziet er overzichtelijk uit, jammer dat het weggaat. Verder heb ik 2 boeken toegevoegd op Library Thing via 23 dingen n.l: De ijsprinses van Lackberg:3 en halve * en Millennium 1 van Stieg Larsson: 4*. Het volgen van de populariteit en beoordelingen van deze boeken (alle boeken op deze site!) lijkt mij wel handig voor de bibliotheek i.v.m. promotie en/of aanschaf van een titel.Ook voor een leeskring is het handig lijkt me.
23 dingen's boeken van library thing als feed toegevoegd.

maandag 15 februari 2010

lybrary thing



Een begin van mijn boekenplank

Web 2.0

Voor ding 17 rondgekeken bij web 2.0 sites. Bij Go2web2.0 kom je steeds verder in jouw sitekeuze d.m.v. tags aanklikken.(b.v: tag e-learning, tag kids, tag teacher enz.) Via mijn collega op Web2.0.opschool gekeken i.v.m. mijn werk voor de jeugd. Dit is een Belgische site. Een soortgelijke Nederlandse site heb ik niet gevonden. Mobillion is een web 2.0 site op het gebied van social media, mobile marketing en online video. Deze site lijkt mij handig voor bedrijven. Meerdere sites gebaseerd op 2.0 zijn: Flickr, Pandorra, Netvibes, You tube, My Space, Delicious, Wikipedia, Twitter. Picasa is zelfs een stapje verder: 3.0 Dus wij zijn als 23dingen-cursisten al aardig bekwaam in het web 2.0.

Web 2.0 ontdekoefening

More about Harry Potter and the Deathly Hallows

Deze site is volgens mij zowel voor de jeugd als voor de Bibliotheek interessant. Klik op boek! Boekenplank maken, bloggen, chatten, vergelijkbare boeken vinden, recensies, beoordelingen enz. Alles kan bij www.anobii.com.

Mijn favoriet aller tijden!

http://www.youtube.com/watch?v=otuwNwsqHmQ

Dit is echt gaaf!! Dit hele oude nummer van Labi Shiffre vind ik vanaf m'n jeugd heel goed. Vooral de tekst! Het gaat over apartheid in Afrika maar het kan in veel situaties voor iemand iets betekenen.

zondag 14 februari 2010

Web 2.0



Dit is het begin van ding 17 voor mij. Dus nog een lange weg te gaan voor ik het doorheb

You tube

You tube is wel bekend. Filmpjes bekijken en beluisteren. Voor de bieb is het handig om aktiviteiten te promoten met toepasselijke filmpjes gedownload van You Tube. Dus wel van You Tube naar Blibliotheek site. Van Bieb-site naar You Tube lijkt me niet zo nuttig. (speld in hooiberg).
Vimeo werkte niet op gebruikersnaam en wachtwoord van 23 dingen en Biblio Tube liet helemaal niets zien!

Ik wil heel graag mijn favoriete liedje aller tijden op m'n blog downloaden maar vreemd genoeg lukt dit nu niet (wordt vervolgd)

woensdag 3 februari 2010

Podcast

Geluisterd en gekeken naar Radiocast en Gespod. Het lijkt op uitzending gemist.Wel leuk om zo stukjes radio van Giel Beelen te beluisteren. Ik ben er nog niet uit of dit een meerwaarde geeft aan de bibliotheek. Misschien na nog wat verder op Google zoeken naar boekbesprekingen/lezingen krijg je een breder beeld wat eventueel geschikt zou kunnen zijn voor een aktiviteit in de bieb.
DOK PodCast titel als feed toegevoegd via Dokdelft.

woensdag 27 januari 2010

zondag 24 januari 2010

Google docs




Weer iets nieuws! Een oefening gemaakt op mijn document en Jacq en Yja laten meedelen. Ik kreeg direct contact met de meiden.HEEL LEUK .En zoals ik al zei in m'n stukje denk ik dat dit goed te gebruiken is in ons werk. Zo heb je direct onderling contact en werkt dit veel sneller en beter dan steeds mailtjes versturen.

maandag 18 januari 2010

twitter

Ik ben aan het twitteren!! Nooit gedacht dat dit iets voor mij zou zijn maar dus wel!! Het is leuk om zo even een berichtje (tweet) aan een collega of vriendin te sturen of een beetje rond te kijken wat er zoal getwitterd wordt. Of dit nu veel nut heeft voor het werk in de bibliotheek betwijfel ik. Jammer genoeg heb ik mijn G-mail adres niet gebruikt bij het aanmaken van een account en krijg ik nu de tweets niet op m'n blog te zien maar in m'n prive mailadres.

dinsdag 5 januari 2010

wiki zandbak


Rondgekeken en gespeeld in de zandbak en mijn blog in de sidebar geplaatst. Weer iets nieuws geleerd!!! Wat een "wondere wereld".

WIKI

Met de log-in key van 23 dingen rondgekeken bij verschillende wiki,s. Ook bij de adds van collegea b.v. het progamma voor een klassenbezoek van vorig jaar bij Carlien. Dit kan goed werkzaam zijn in de praktijk. Iedereen die met dit programma werkt kan haar bevindingen direkt melden.Nog beter: het nieuwe programma plaatsen zodat er nieuwe ideeen/aktiviteiten aan toegevoegd kunnen worden. Zelf nog niets toegevoegd. Eerst nog even verder kijken.