zondag 21 maart 2010
















De ECHTE finish bereik je nooit met web 2.0!!!

Yes, the finish!!!!!!!!

Nou, ik heb mezelf echt een schouderklopje gegeven hoor!
Het heeft best veel tijd en inzet gevraagd maar ik heb er zeker geen spijt van. Veel geleerd over de toekomst van de bibliotheek en mogelijkheden op het web die weer toepasbaar zijn in bibliotheken. Een favoriet "ding" voor het werk in de bieb heb ik niet. Voor mezelf vond ik het met muziek bezig zijn wel het leukst.

Nu ben ik alleen blij dat ook "ding"23 af is en het voorjaar eraan komt en ik lekker met een boek buiten kan zitten,al zal ik later zeker nog verder gaan met het ontdekken op het web en met mijn blog.

Mijn gedachten over de toekomst van de bibliotheek

Gebruik geen technische vernieuwing puur omwille van de techniek. Nieuwe technologie alleen om diensten aan gebruikers te verbeteren - geen flauwekul toevoegen. Bundel catalogi, zorg dat gebruikers (o.a. via RSS) op de hoogte blijven van nieuwe aanwinsten/ontwikkelingen op hun interessegebied. Vanwege internet bevindt veel van de beschikbare kennis en informatie in de wereld zich niet langer in de bibliotheek maar daarbuiten "IN THE CLOUD". D.m.v. RSS en Tagging komt informatie op maat gefilterd automatisch naar je toe via WEB 2.0.


Al met al ben ik de laatste maanden aardig bezig met de toekomst van de bibliotheek en blijk ik er wel degelijk een mening over te hebben.

Toekomst van Bibliotheken

Openbare bibliotheken hebben nog steeds grote plannen met de bibliotheek catalogus. B.v. 1 gezamenlijk bibliotheekportal. Daarop krijgen gebruikers een eigen pagina, 1 zoekfunctie voor alle collecties en de mogelijkheid om widgets aan te maken op b.v. Hyves. Een begin hiervan is b.v. "Zoek een Boek" = een landelijke reserveerdienst.
Lybrarything is zo'n catalogus maar het is een sociaal netwerk van boekenliefhebbers en geen bibliotheekcatalogus. De komst van internet heeft er voor gezorgd dat gebruikers steeds minder afhankelijk van instituten wat betreft het zoeken naar en vinden van kennis en informatie. Informatieuitwisseling over media gaat steeds meer via sociale netwerken zoals Ning, Hyves, Facebook, Twitter, Weblogs. In de toekomst zoekt de gebruiker via IGoogle (= gepersonaliseerde Google) en vindt resultaten dankzij het aan Google gekoppelde wereldwijde bibliotheeksysteem: WEB 3.0.

zondag 14 maart 2010

van Thesaurus naar Aquabrowser



Na weer heel veel lezen, bekijken, en doen heb ik via de Openbare bibliotheek A'dam en My Discoveries de lijst met toegevoegde boeken bekeken en het laatste boek van Camilla Lackberg toegevoegd en van tags voorzien. Met My Discoveries werk je mee aan een interactieve database en kun je tags, scores en recencies toevoegen aan materialen en lijsten maken voor anderen en zo ontstaat er een groter aanbod aan informatie. Later kwam ik er achter dat dit ook via onze catalogus kan. Dus ver weg begonnen en dichtbij gestopt. Bij de woordenwolk van aquabrowser staan soms wel heel raadselachtige tags. Verder kun je door alles te verfijnen wel snel bij het gevraagde onderwerp komen.

Social Music





Lekker muziekje luisteren! Drie widgets gemaakt van MIJN muziek. Gaaf dit gedoe met muziek. Bij Last.fm kun je lekker soortgelijke artiesten opzoeken... wie weet wat je tegenkomt (nieuwsgierig) en bij Grooveshark is er de mogelijkheid om een nummer plugged,unplugged of voor een versie met andere artiesten te kiezen. Meerwaarde voor de bieb? Misschien net als bij roman-advies, soortgelijke schrijvers vinden. Nu dan artiesten en/of muziek.